Historie

Chodský Pes uttalt "Hådskii Pez" (Navn og uttalelse av navn i Tsjekkia)

Betydning av navn og hvor det kommer fra:

"Pes" betyr hund på tsjekkisk og "Chodský" / "Chodsko" (ordets bøying) er et område i Vest-Tsjekkia.

Godkjent for registrering:

Rasen har blitt avlet og stambokført siden 28 oktober 1984 under CMKU (det tsjekkisk avl forbund), men har dype historiske røtter, som det er den tsjekkiske nasjonale rasen. Rasen ble også stambokført i en periode på 1600. 

Litt om rasens røtter, avl og hva den ble brukt til:

Helt fra 1100-tallet var grensen mellom Tsjekkia og Tyskland (Böhmen og Bayern) meget viktig, fordi det var den eneste måten for handelsmenn å importere og eksportere deres varer. Chodsky-folket var ansvarlig for å beskytte grensen og kunne derfor nyte visse privilegier fra kongen. Grensen ble bevart på denne måten fra 1200- 1620 talletDe første skriftlige beviser over Chodsko-befolkningen stammer fra 1325, da kong Jan av Luxembourg satt på tronen. Allerede her beskrives hunderasen "Chodský".Grensen ble beskyttet på denne måten til 1620. 

Bevis har blitt funnet for et meget omfattende avlsarbeid i regionen allerede på 1500 til 1600 tallet, rasen ble da stambokført, men det tok slutt på grunn av at grensevernet opphørte. Da forsvant altså det organsiserte avlsarbeidet også. Chodskofolket beholt deres hunder og brukte dem som gårdshunder dvs som vakthunder, gjeterhunder, selv muse og rottejakt og naturligvis som familiehund.

En forfatter, J. A. Gabriel, beskriver i 1864 Chodskofolket med navnet "hunde-hodene" da alle deres eiendeler bar merke av deres trofaste vokter av hjemmet - silhuetten av hodet på en typisk gjeterhund med litt lengre pels rundt nakken. Disse "hunde-hodene" har senere blitt skrevet flere bøker om.

Folk fra Choderne er kjent i Tsjekkia av den grunn at en nasjonal forfatter Alois Jirasek foreviget dem i en roman med tittelen "Hundehodene" (direkte oversatt). Folket hadde en silhuett av hundens hode på sine vimpler, derav navnet.

Hundene fra regionen ble udødelige i seg selv gjennom mange malerier og monumenter fra regionen. Silhuetten av hundhodet har fra langt tilbake vært et tsjekkisk symbol på forsvarsvilje og har blitt brukt som et regimentvåpen så sent som i første verdenskrig.

Da det internasjonale speiderforbundet begynte å bruke liljen so deres symbol satte tsjekkerne umiddlbart dere hundehode over liljen som symbol for det tsjekkiske speiderforbundet.

Rasen har gjennom den geografiske og politiske isoering overlevd til moderne tid, med meget små eksteriør forandringer

Litt mer detaljert historie vi har oversatt fra engelsk:

Kongen i Böhmen trengte å beskytte sitt land, spesielt grenseområdene. For å gjøre dette, utdannet Choderne rasen Chodsky Pes til å bli patruljehunder og hjelpe til på grensene. Rasen viste seg å være til stor hjelp for dem i deres nasjonale forsvarsarbeid, og i 1325 ga den bøhmiske kongen John of Luxembourg unike rettigheter og friheter til Choderne i bytte for at de fortsatte tjenesten. Choderne fikk en spesiell tillatelse til å beholde store vakthunder, som ellers var ulovlige for vanlig folk å eie. Det eksakte opphavet til hvordan rasen vokste frem og ble avlet fram, er uvisst, men en ting som er helt sikkert, er at Chodsky Pes ble brukt til å vokte grensene i nesten 400 år. Gjennom århundrene begynte Choderne å bruke Chodsky pes til andre formål i tillegg til grensepatrulje og krig. Rasen viste seg å være like effektiv i å vokte mot ulver som den gjorde mot mennesker, og derfor begynte de å bruke rasen til å beskytte og vokte over sauene på gårdene. Dette gjorde at Chodsky Pes ble en svært anerkjent gjeter og vakthund. En typisk dag for en Chodsky Pes bestod av å vokte langs grensen eller i markene, og når de kom hjem voktet Chodsky pes familiens hjem og område. Fordi rasen var i nær kontakt med familien, var det bare de hundene som var mest troverdige med barn, som kunne avles på. Dette gjorde Chodsky Pes til en elsket følgesvenn i familien, samt en fryktet vakthund og respektert gjeter. Chodsky Pes rasen ble nesten utryddet og tsjekkerene har fra 1985 jobbet aktivt med å bygge opp genmateriale og få rasen tilbake. 

Litt om redding av rasen, det første kullet og registrering av rasen: 

I 1984 brakte en mann ved navn januar Findejs, en artikkel om "Chodsky Pes" i tidsskriftet "Pes pritel človek", der han søkte etter hunder av denne rasen med det opprinnelige utseendet. Flere hunder ble funnet som matchet de opprinnelige hundene, både som rasen ble beskrevet i de gamle bøkene og som rasen så ut på de gamle bildene. ut fra disse hundene ble det nå startet et stort avlsarbeidet, for å få regenerert rasen.

Den 28. oktober 1984 ble den annerkjent i CMKU (CZ-kynologische Union) og de første hundene ble tatt inn i stamboken. Det første kullet med 6 valper ble født og tatt inn i stamboken den 20. oktober 1985, de kom fra Kennel Na Baranc og eiier var Hr. L. Hykle.

I tiden fra 1984 til 2002 er det blitt registrert mer enn 1500 nye hunder i Tsjekkia og det kommer hele tiden fler hunder til. Etter dette er rasen blitt mer utbrett i verden og det avles nå på hundene i flere land og av den grunn vanskelig å vite hvor mange hund som er avlet frem. Det er ihvertfall ingen tvil at dette er en rasen som er blitt populær innenfor brukshundsporten, ulike hundesporter og til som brukshund (terapihund, redningshund osv

I nyere tid kan det fortelles at rasen ble godkjent i de nordiske kennel klubber januar 2013. Rasen er per i dag ikke FCI godkjent, men da midlertidig godkjent av den Norske Kennelklubben. Rasen er også godkjent av FCI, alle raser som blir godkjent i FCI må gjennom en prøveperiode på ca 10 år.

Nyeste kommentarer

30.05 | 17:10

Hej kennel
Vi har mistet en zobel skønhed og kan se I tænker at få parret jeres zobel tæve. Vi vil høre om vi evt kan komme i betragtning til en zobel tæve? Venlig hilsen Inger Jensen

30.03 | 07:53

Hei 😊 Jeg er interessert i en Shetland sheepdog tispe. Kan jeg stå på liste? Jeg ringer når/hvis det blir aktuelt med valp. Mvh Inger-Lise Seipajærvi

08.04 | 13:27

❤️

Del denne siden